Google EEAT

Wat is Google EEAT precies?

Wat is Google E-E-A-T? Google E-E-A-T is een (vast) onderdeel van het zogenaamde Google’s Search Quality Rater Guidelines: het handboek waarmee handmatig de kwaliteit van zoekresulten worden beoordeeld. In dit handboek staat precies geschreven welke criteria Google hanteert bij het beoordelen van content op je site/webwinkel.

Waarom moet je Google E-E-A-T goed begrijpen

Wie Google E-E-A-T goed begrijpt en toepast kan makkelijk posities pakken binnen de zoekresultaten. In de artikel beschrijf ik precies waar de afkorting E-E-A-T voor staat, waarom het belangrijk is, geef ik verschillende voorbeelden hoe je het toe kunt passen op je site of webwinkel.

Experience, Expertise, Authoritativeness en Trust (E-E-A-T)

In 2014 lekte al (een toen geheime) versie uit van deze Guidelines. (https://www.kalexiko.com/google-search-quality-rater-guidelines-leaked-revealing-vital-new-insights/) In 2018 zijn ze stapsgewijs begonnen met openbaren van deze richtlijnen.

Afhankelijk van het hoofdonderwerp van de site kan het belang van EEAT nog verschillen. In de gezondheidszorg weegt het belang van EEAT bijvoorbeeld zwaarder.

Waar staat E-E-A-T voor?

Google EEAT staat voor:

  • Experience – Ervaring met het onderwerp?
  • Expertise – Expertise, heb je diepgaande kennis van het onderwerp?
  • Authoritativeness – Autoriteit, heeft je site / pagina inkomende links van bekende sites?
  • Trust – Vertrouwen van je bezoekers?
Samengevat: toon op je site of webwinkel met beeld / tekst / video bovenstaande punten aan om te zorgen dat ze als pagina’s van hoge kwaliteit worden gezien.

Hoe doe je dat in de praktijk?

Hoe bepaalt Google’s algortime of je ervaring hebt? Of je expert bent in jouw vakgebied, of je (of je site) autoriteit heeft binnen die branche en of je een betrouwbare partij bent? We kijken per onderdeel wat ze er mee bedoelen:

Experience - ervaring

Experience – Google’s EEAT richtlijn ‘Experience – ervaring’. Ervaring (bewijs) met een product of dienst is belangrijk. Berichten in bijvoorbeeld openbare forums of posts op Goeievraag.nl is belangrijk. Personen met ervaring kunnen details delen die je als leek niet kunt weten. Google deelt Ervaring in twee categorieen. Ervaring in tijd: iemand die al 20 jaar werkzaam is als dakdekker doet dat hoogstwaarschijnlijk beter dan iemand die dat twee keer heeft gedaan. Hier komt een zogenaamde ‘over ons’ – pagina met een stuk bedrijfshistorie kijken. Daarnaast een stuk ervaring met het product of service beschrijven met gebruiksdetails. We gebruiken voor uw bitumen dakbedekking het merk X, deze weegt 40 kg is licht genoeg om het het dak op te tillen en is goed voor 20 m2 dakbedekking en is gebleken dat dit zeker 20 jaar mee gaat.

Expertise

Expertise – Google’s EEAT richtlijn ‘Expertise’. Je moet deskundige zijn om goede content te maken over bepaalde onderwerpen. Bepaal nauwkeurig het onderwerp van de pagina en welke expertise je er in kunt leggen om goede, betrouwbare content te maken. Als voorbeeld:

Laat deze deskundigheid of expertise dan ook terugkomen op bijvoorbeeld Linkedin of in ieder geval gekoppeld aan een ‘over deze auteur’ stukje op de pagina of website zelf. Of gebruik een goede bronvermelding, naar wetenschappelijke publicaties of productpagina van je leverancier.

Authoritativeness - Autoriteit

Authoritativeness – Autoriteit – Google’s EEAT richtlijn ‘Authoritativeness – Autoriteit’. Dit verkrijg je niet zomaar. Er zijn nu eenmaal websites waar je van nature naar toe gaat of vertrouwd als je bepaalde onderwerpen zoekt, zoals hoe doe je BTW aangifte zal je eerder klikken op de site van de Belastingdienst.nl. Wil je binnen jouw branche Autoriteit worden? Zorg dan dat je alle mogelijke onderwerpen tot in detail uitschrijft op je website. Bekijk in Search Console hoe je pagina’s nu gevonden worden, hier zijn bijvoorbeeld weer nieuwe onderwerpen uit te halen. Welke onderwerpen kun je nog meer behandelen zodat je nog meer autoriteit opbouwt?

Trust - Vertrouwen

Trust – Vertrouwen – Autoriteit – Google’s EEAT richtlijn ‘Trust – Vertrouwen’. Google en bezoekers moeten snel vertrouwen krijgen dat de website betrouwbaar is. Laat bezoekers op je Over Ons pagina foto’s van het bedrijfspand zien, wagenpark, werknemers in werkkleding om te ‘bewijzen’ dat het hier gaat om een echt bedrijf. Toon je (echte) reviews / referenties op je site? Importeer ze automatisch vanuit Trustpilot bijvoorbeeld.

Google EEAT samengevat

Conclusie: E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trust) zijn dé criteria die Google hanteert bij het beoordelen van de kwaliteit van content op je site of webwinkel. Als je je ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van de auteur en de website perfect aantoont, dan kun je beter gaan scoren in de zoekresultaten van Google. Deel klantenreviews, toon afgeronde projecten link naar behaalde certificaten, toon je werknemers met naam en foto. Google E-E-A-T is daarmee een belangrijke SEO ranking factoren om op te letten. Waarbij Trust de belangrijkste factor is.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *